Tuesday, 20/8/2019 | 2:51 UTC+2

Neuvěřitelná vitamínová bomba za pár korun

Jsou skutečně věci, které děláme úplně automaticky a očekáváme, že zkrátka budou fungovat tak, jak mají. Nikdy nezkoumáme, proč suchá semínka, když dostanou dostatek vláhy, světla a tepla, se promění a časem přinesou plody podle toho, co je v nich ukryto za potenciál. Přesto mají jednu skvělou vlastnost a díky tomu se dostávají znovu do podvědomí lidí.

mořské plody

Tato neuvěřitelná doslova exploze života nese v sobě obrovský potenciál vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. To ale věděli dávno již naši předci, nejedná se o nějaký převratný objev, jen my se nyní k těmto kořenům navracíme zpět. Dokonce je sami vyhledáváme, protože jsme již dávno zjistili, co je dobré pro naše zdraví. Klíčky semínek mezi ně rozhodně patří. Přitom pořídit si různé druhy není takovou finanční zátěží pro naši peněženku, jako zakoupení hotových preparátů nebo doplňků stravy.

nový pupen

Jen pár kroků, dnů a je hotovo

Klíčky si můžeme dělat sami doma a to po celý rok. Nemusíme je kupovat a dokonce je lepší si je vypěstovat, protože víme s naprostou jistotou nejen jejich původ, ale zároveň nic nemůže nahradit tu skvělou čerstvost. Když si pořídíme klíčící misku, tak to má další velké plus, protože ta má více pater, do kterých se dají nasadit různá semínka. Chuťově každé z nich ponese potenciál svého dospělého plodu. Pak si můžeme snadno zjistit, i jak bude chutnat například https://www.nakliceno.cz/soja/, kterou si sami vypěstujeme. Klíčky se dají pojídat postupně a ještě se mohou uchovat pár dnů v lednici.

zdravá restaurace

Proč jsou vlastně tak zdravé?

Klíčky sóji mimo hodnotných bílkovin obsahují poměrně dost širokou řadu vitamínů jako je skupina B, A, C, E a K. Nešetří ani na minerálních látkách, které jsou tak moc důležité pro fungování organismu. Najdeme zde měď, draslík, fosfor, vápník, železo, magnezium, mangan a železo. Výhodou je, že sice všechny tyto látky můžeme získat z běžné stravy, ale dlouho to trvá, než se tělo k nim dostane, ovšem pokud budeme konzumovat naklíčené plody, tak vlastně ten zdroj máme ihned a ještě bude lehce stravitelný. Takovou pomoc náš organismus rozhodně uvítá.