Tuesday, 27/6/2017 | 5:11 UTC+2

I opozdilci mají ještě šanci

Až 50% Čechů rádo houbaří a 18% to dokonce považuje za svou vášeň, což z nás dělá poměrně “houbařský národ“.

 Pokud jste letos ještě nestihli pořádně vyrazit na houby, nic si z toho nedělejte, protože pořád máte šanci. Se sbíráním hub by se mělo končit až s prvními mrazíky, protože několikrát přemrzlé houby už k jídlu vhodné nejsou a mohly by způsobit i nevolnost způsobenou toxikací patogeny. Proto ještě neváhejte a sjeďte si o víkendu do lesa pořádně zahoubařit. Obvykle se jedlé houby přestávají sbírat až na konci října, což je mimo prvními mrazíky způsobené i něčím ještě snazším – jedlé houby přestávají růst.
sušení hříbků

 Pro houbaře by tento podzim konečně mohl přinést důstojný konec houbařské sezony. V září rostly houby sice jen výjimečně, ale to bylo kvůli přetrvávajícímu suchu, což by se teď po několika propršených dnech mohlo zlepšit. Přesto máte stále největší šanci na “úlovek“ v přirozeně vlhčejších částech republiky jako je Vysočina nebo okolí horských oblastí a horské oblasti.
košík hub

Co by měl každý houbař vědět

 Vždy sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně znáte. Vhodné je taky sbírat takové houby, které mají od svých jedovatých “kolegyň“ hodně rozlišovacích znaků a předejít tím chybné identifikaci. Mezi houbaři ale také koluje řada mýtů a pověr, které nejsou pravdivé, a už se jimi nemusíte řídit.

1.       Na houby se musí chodit brzy ráno
Tato fáma rozhodně nemá žádný vědecký základ, spíš zde platí pravidlo, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Houby rostou po celý den, takže ráno je jejich potenciální počet stejný jako večer.

2.       Když nemáme košík, postačí igelitka
 Sice je igelitka skladnější než košík, ale rozhodně není na sběr hub vhodná. Houby jsou v tomto ohledu podobné masu, takže se v igelitce začnou zapařovat = kazit. Pokud náhodou zapomenete košík doma, vhodnější než igelitka je např. čistý kapesník. Přesto si dejte pozor, stejný efekt jako igelitka mají i houby ponechané v kufru auta během horkého letního dne.

3.       Pokud je houba červivá nebo okousaná, je zaručeně jedlá
 Jednoduší živočichové, jakou jsou např. slimáci nebo šneci, nemají tak složitou trávící soustavu jako člověk, proto toxiny nebezpečné pro lidi zpravidla pro měkkýše jedovaté nejsou.

4.       Při podezření na otravu z hub je dobré pít mléko
 Při otravě houbami je vhodné pít hodně tekutin, čímž se toxin z hub “ředí“. Mléko však není tekutina, v trávící soustavě se srazí, proto nemá potřebný “ředící“ efekt a nijak jinak jedovaté látky neeliminuje.

5.       Nemůžete zapít houby alkoholem
 Zde je výjimka, kdy aspoň část pověry platí. Ano, opravdu existuje pár druhů hub, které není dobré kombinovat s alkoholem (např. hnojník inkoustový). Ve většině případů si však můžete dát k míchanici vše, na co máte chuť a nezáleží na tom, jestli je to víno, džus nebo pivo.

Summary
Ohodnoťte příspěvek
Facebook MessengerFacebookPinterest
About