Wednesday, 18/10/2017 | 1:03 UTC+2

Co si počít s nadúrodou ovoce? Efektivně uskladnit!

 Veliké úrody se nemusíte bát, protože kromě kompotů existují i zdravější varianty, jak ovoce dlouhodobě zpracovat – např. sušení. Jedná se o poměrně starou metodu konzervace potravin pravděpodobně pocházející z Persie. Je to zdravé, efektivní a při troše práce snadné, proto přinášíme pár tipů a rad, jak si počít při sušení ovoce.
sušené meruňky
Jaké ovoce sušit?
 Pokud se budeme bavit pouze o druhu, dá se sušit téměř vše (např. jablka, švestky, meruňky), včetně některé zeleniny (např. rajčata). Nicméně pro sušení se hodí spíš ovoce biokvality nebo z naší zahrady, nemá moc význam sušit ošetřené ovoce ze supermarketů. Také mějte na paměti, že čím vodnatější ovoce nebo větší kousky sušíte, tím déle to bude trvat. Ovoce musí být opravdu řádně vysušené, jinak začne plesnivět. I v průběhu procesu si ovoce zachovává až 80% vitamínů a zdravých prospěšných látek, což je na doplnění vitamínů v zimních měsících ideální. Bohužel cukr zůstává v původním množství, takže s konzumací by se to nemělo přehánět.

Které sušení je nejvýhodnější?
 Sušit se dá mnoha různými způsoby, i když dnes je nejpraktičtější a zřejmě i nejpoužívanější způsob sušení v sušičce. Existují různé modely, lišící se podle ceny, ale každá sušička Vám zaručí, že se v průběhu sušícího procesu ovoce nezačne kazit či plesnivět a to díky neustále proudu vzduchu, který odvádí vlhkost. V sušičce si můžete připravit i ovocné placky, které se svou netradičností skvěle hodí i do exotičtějších receptů. Jedna z nevýhod sušičky je spotřeba energie, proto byste neměli v sušičce sušit kde co a pořád.

 Můžeme sušit i na způsob našich babiček, kdy dáme rozkrájené ovoce během horkých letních dnů do stínu. Tato metoda má však spíš více nevýhod než výhod. Dávejte si pozor, co pod ovoce dáváte, protože to ovlivňuje jak kvalitu sušeného ovoce, tak v extrémnějších případech i jeho nezávadnost. To se může stát např. při podkládání papírem, který obsahuje látky, které jsou zcela nevhodné pro konzumaci. Navíc díky nemožnosti regulovat teplotu a proudění vzduchu je ovoce často buď přesušené, nebo začne plesnivět. Poměrně dobrým způsobem sušení je i v troubě, ale měla by být horkovzdušná s ventilátorem. Ta se pro sušení skvěle hodí. Další typy trouby se obvykle pro sušení moc nehodí, protože je u nich špatně regulovatelná teplota.

müsli s ovocem
Využití v gastronomii
 Pokud Vám nestačí sušené ovoce jako náhrada “normálního“ ovoce v zimě nebo jako zdravá mlska, můžete ho použít i do různých receptů. Použití je široké, protože pokud necháte vysušené ovoce namočit, můžete se k němu chovat téměř k jako čerstvému. Pokud se nebojíte zkoušet nové věci, tak je skvělé i pro přípravu domácího müsli.
 
 
Uskladnění
 Skladovat sušené ovoce je hračka. Řádně vysušené plody, které musíte nechat vychladnout, je nejlepší uchovávat v zavařovačkách se šroubovacími víčky. Zavařovačky je vhodné skladovat např. ve špajzu nebo jiné tmavé místnosti.

Co si počít s nadúrodou ovoce? Efektivně uskladnit!
Ohodnoťte příspěvek
Summary
About

">